Ionosfæren problemer


Til Alle GNSS-brugere

Det bliver lidt mere besværligt at være GNSS/GPS brugere de næste par år. Vi går ind i en periode hvor der vil være forhøjet solplet aktivitet.

Hvad er solpletter, og hvorfor påvirker det min GPS/GNSS modtager!!!

Solpletter er ikke noget nyt fænomen. Solen har en cyklus på ca. 11 år med mange/få solpletter. Sidste gang vi havde forhøjet aktivitet var i år 2001, og det forudses at vi når max i foråret 2013, men allerede i efteråret 2011 har flere RTK-GPSer haft problemer.

Solpletter opstår når lokale magnetiske storme på solens overflade forhindrer varm gas i at sige op, derfor er stedet for stormen koldere, og dermed mørkere, end omgivelserne. Det er solpletternes magnetiske storme der påvirker GPS/GNSS signalerne.

For RTK-GPS brugere vil man nogle gange opleve meget lange opstartstider(initaliseringstid) før GPSen går i ”Fixed-mode” og måske vil det ikke lykkes for enheden at komme i ”Fixed-mode”, men kun ”float-mode”

Hvad kan jeg selv gøre, for at minimere problemerne med forhøjet solplet aktivitet!

Der er heldigvis meget man selv kan gøre, for at få gode og stabile GPS data, de næste par år.

Opdatering af Firmware: Det er meget vigtigt at få det nyeste firmware installeret. De nyeste versioner er mærkbart bedre til at håndtere den øgede solpletaktivitet. Både Trimble, Leica og Topcon er kommet med nyt firmware.

Mål om natten: Solpletaktiviteten er markkant lavere om natten. Undgå at måle midt på dagen mellem kl. 10-14, men flyt dit arbejde til først eller sidst på dagen. (måneskins-arbejde har fået en hel ny betydning!!!)

Mål tæt ved den nærmeste referencestation: Undgå lange afstande til den nærmeste referencestation. I områder med langt til den nærmeste station, kan det være en fordel at have en mobil/lokal referencestation placeret.

Tjek rum-vejrudsigten: Det er ikke længere nok at holde øje med den lokale vejrudsigt her på jorden. Det er også en fordel at tjekke hvordan rumvejret er.

http://www.dmi.dk/dmi/index/viden/rumvejr_og_nordlys.htm

http://www.swpc.noaa.gov/SWN/index.html